БАРАЊА У ВРЕМЕ НОВОСАДСКЕ ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ И СТВАРАЊА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ДРЖАВЕ 1918. ГОДИНЕ

Рад је посвећен кратком, али динамичном периоду у историји Барање и то у време стварања прве југословенске државе. Када је реч о простору јужне Угарске (Банат, Бачка, Барања) преломни догађаји су кулминацију имали на новосадској Великој народној скупштини 25. новембра 1918. године, када је донета одлука да се ове територије отцепе од Аустро-Угарске Монархије и припоје Краљевини Србији, односно будућој југословенској држави. Циљ рада је да синтетички прикаже и објасни процесе и догађаје у Барањи непосредно уочи и за време Велике народне скупштине у Новом Саду, закључно са Прводецембарским актом када је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. У писању су коришћене архивска грађа, оновремена штампа и публикације и релевантна историографска литература, како би наведени историјски период био што прецизније и свеобухватније анализиран.

БАЧКИ РУСИНИ И ЈОВАН ХРАНИЛОВИЋ У ДАНИМА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ 1918. ГОДИНЕ

На Великој народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена Бачке, Баната и Барање, одржаној 25. новембра 1918. године у Новом Саду, учествовали су и Русини. Историографија сматра да је међу 757 посланика био присутан и 21 Русин. Ова мала словенска национална заједница (у Бачкој 1921. године живи 12.071), на тај начин је дала свој допринос присаједињењу Војводине Краљевини Србији. На основу до сада неизучене архивске грађе у раду се истражује учешће Русина на Великој народној скупштини. Русински посланици су потицали из општина Руски Крстур, Куцура, Стари Врбас, Ђурђево и града Новог Сада. Аутор, на примеру месних народних одбора у Ђурђеву и Куцури, доказује да је избор посланика одражавао националну структуру становништва тих насеља и да су њихови житељи у преломним временима деловали као солидарне и јединствене локалне политичке заједнице. Једна од најистакнутијих личности Велике народне скупштине био је новосадски гркокатолички (унијатски), русински свештеник Јован Храниловић (1855–1924). До данас је у науци био непознат податак да је Храниловић за посланика изабран на збору Русина из Новог Сада, одржаном 23. новембра. Храниловић је несумњиво представљао русинску заједницу у руководећим телима Скупштине.

ЈУГОСЛОВЕНСКИ ИДЕАЛИЗАМ СРПСКОГ ПАТРИОТИЗМА

Представници српске политичке елите у Војводини, након силом наметнуте изолације током Великог рата, али и након демонстриране лојалности према Бечу, у октобру 1918, услед успешних војних операција које су покренуте пробојем Солунског фронта, отпочели су са организовањем ради формирања народних одбора. Њихов циљ био је отцепљење територије Баната, Бачке и Барање од постојеће државе. Ово је био дуго очекивани историјски тренутак који је могао да оствари жељу Срба „пречана” о уједињењу са сунородницима у јединствену државу. Постојале су разлике у погледу начина остварења тог чина. Већина, предвођена Радикалном странком се залагала за присаједињење Војводине Краљевини Србији, док је један број Срба, предвођених предратним представницима демократског страначког покрета био за то да се Војводина прикључи Народном вијећу Словенаца, Хрвата и Срба из Загреба и да преко овог тела са Краљевином Србијом створи нову југословенску државу. Најутицајнији међу представницима ове политичке струје били су Тихомир Остојић и Васа Стајић.

САМООПРЕДЕЉЕЊЕ ТЕМИШВАРСКИХ СРБА ДА СЕ ПРИСАЈЕДИНЕ КРАЉЕВСТВУ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА

Пред крај Првог светског рата на територијама Аустро-угарске монархије на којима су живели Срби настају народна већа као чин самоопредељења. Међутим, не може се рећи да су Срби у Темишвару били национално свесни иако су преко српског темишварског Народног већа показали жељу да се присаједине својој браћи. Услед година мађаризације и германизације међу собом су причали туђим језиком. Утицајни Темишварци, национални радници, чланови већа, радили су на томе да се такво стање измени. Одговоривши на позив српског Народног одбора у Новом Саду послали су изасланике за Велику Народну скупштину у Нови Сад. Скупштина одржана 25. новембра 1918. године представљаће изузетан историјски чин када ће се Банат, Бачка и Барања присајединити првој југословенској држави. Темишвар ће се у склопу Баната припојити новој држави као територија коју су српска и савезничка војска заузеле а чије је српско становништво изразило жељу за тим. Међутим, Конференција мира у Паризу доделиће Темишвар Краљевини Румунији.

ДР ИГЊАТ ПАВЛАС – СКРАЈНУТИ ПРИСАЈЕДИНИТЕЉ ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ

Након слома Аустроугарске монархије 31. октобра 1918. године, ослобођена подручја Баната, Бачке и Барање запосела је војска Краљевине Србије. Овим областима је de facto управљао Српски Народни Одбор из Новог Сада, на чијем челу је био Јаша Томић. Стога је, 25. новембра 1918. године у Новом Саду, сазвана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, којом је председавао др Игњат Павлас. Скупштина је прогласила одлуку о присаједињењу ова три региона Краљевини Србији, која се, 1. децембра 1918. године у Београду, ујединила са независном Државом Словенаца, Хрвата и Срба, под вођством Југословенског одбора у Загребу, и тиме формирала јединствено Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

РАДИКАЛСКА КОНЦЕПЦИЈА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ 1918. ГОДИНЕ

Иако је војвођанска Радикална странка, попут свих осталих српских организација у Аустроугарској, обуставила свој рад са избијањем Првог светског рата, они су из политичке пасивности изашли бурне јесени 1918. године. Сремски радикали, на челу са агилним Жарком Миладиновићем, укључили су се у рад Народног вијећа у Загребу и у том телу штитили српске интересе. На простору Баната, Бачке и Барање прваци Радикалне странке наступали су у почетку веома опрезно, страхујући од неизвесне будућности. Но, на Великој народној скупштини 25. новембра 1918. године радикалска већина је пресудила да буде донета одлука о непосредном присаједињењу Краљевини Србији, што је било и у складу са интересима званичног Београда. Један дан раније, сремски радикали су били главна снага на Румском збору који је донео одлуку о „условном” прикључењу Срема Србији.