Одржана прослава педесетогодишњице часописа „Култура“

У среду, 5. децембра 2018. године у Заводу за проучавање културног развитка одржана је прослава јубилеја педесет година часописа „Култура“.

„Култура“, часопис за теорију и социологију културе и културну политику, као један од првих интердисциплинарних часописа на свету посвећених истраживању културе, покренут је 1968. године, годину дана по оснивању Завода за проучавање културног развитка, на предлог оснивача, првог директора Завода и првог уредника „Културе“ др Стевана Мајсторовића и истраживача мр Триве Инђића.

На прослави јубилеја отворена је изложба и одржана пројекција филма посвећене часопису „Култура“, као и представљен нови, 160. број часописа обележен темом „Култура и демократија“.

Овом приликом је представљен и интернет сајт часописа „Култура“, који на адреси www.casopiskultura.rs омогућава претраживање свих текстова објављених у часопису према различитим критеријумима. На интернет презентацији су у пдф формату доступни сви текстови објављени у часопису од 1. до 159. броја, односно од 1968. до 2018. године. Поред тога, нова презентација садржи кратак историјат, рубрику о редакцијама и вести о часопису, а садржај је доступан на ћириличком и латиничком писму као и на енглеском језику.

Министар културе и информисања г. Владан Вукосављевић

Такође, представљена је и апликација за мобилне телефоне, под називом „Часопис Култура”, која има више функционалности и која исто тако нуди могућност лаке и прегледне претраге, а коју је могуће преузети коришћењем Google Play-а.

Публици, међу којима су се налазили представници Министарства културе и информисања, страних амбасада и културних центара, установа културе и других установа, уредници и сарадници часописа, обратили су се Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије, др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, мр Триво Инђић, покретач часописа „Култура“, и проф. др Владислава Гордић Петковић, главна уредница часописа.

Говорници су истакли задовољство што темат јубиларног 160. броја часописа „Култура“ нема само пригодни карактер и значај, него почива на оним интердисциплинарним, етичким и културолошким начелима који су обележавали „Културу“ у њеним најбољим тренуцима, док текстови не обрађују само опште проблеме односа између културе и демократије из угла теорије културе, културне политике и ширег круга хуманистичких наука, већ неки од њих дају значајан прилог истраживању историјата и друштвеног значаја самог Завода за проучавање културног развитка.

Истакнута је иновативност и отвореност часописа „Култура“, чије је теоријско суочавање са најважнијим проблемима културе и друштва увек било динамично и критичко, али и одговорно према актуелном друштвеном и институционалном контексту. Све активности које је Завод, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, преузео у години јубилеја „Културе“, имају за циљ већу доступност часописа заинтересованима у земљи и иностранству, унапређење међународне сарадње и угледа часописа, као и осигуравање његовог високог научног ранга и континуитета његовог утицаја на културни живот у Србији.

Прославу је поред излагања говорника, пројекције филма и отварања изложбе обележио и музички програм у извођењу нашег познатог уметника Николе Старчевића.

Министар културе и инфорисања г. Владан Вукосављевић и гђа Мелиха Правдић, новинар Радио Београда

Њ.Е. Густаво Триста дел Торо, амбасадор Републике Кубе и др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка

др Владислава Гордић Петковић, уредник часописа „Култура“

мр Триво Инђић, први уредник часописа „Култура“

мр. Триво Инђић, Ивана Дедић, помоћник министра културе и информисања, др Вук Вукићевић, Владан Вукосављевић, Министар културе и информисања, Драган Мраовић, председник УО Завода за проучавање културног развитка, Јелена Ђорђевић

Никола Старчевић