Објављен 180. број часописа Култура

Објављен 180. број часописа Култура, у издању Завода за проучавање културног развитка, који за тему има Историјску мисао у 21. веку – између фрагментације и великих приповести.

Прочитајте садржај 180. броја

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ У СРЕЋНОМ, НОВОМ, ДИГИТАЛНОМ СВЕТУ: ЗАКЉУЧАК ПРОМОЦИЈЕ НОВЕ КУЛТУРЕ

У Галерији Завода одржана је промоција новог 176. броја часописа Култура, који за тему има Нове технологије, нови наративе и нови потрошаче, пред многобројном публиком из света кулуре.

Нове технологије, нови наративи и нови потрошачи

У понедељак, 16. октобра са почетком у 15 часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка биће одржана промоција новог 176. броја часописа Култура, који за тему има Нове технологије, нове наративе и нове потрошаче.

 

Објављен број 178-179 часописа Култура

Објављен број 178-179 часописа Култура, у издању Завода за проучавање културног развитка, који за тему има Хришћанство и савремену културу.

Прочитајте садржај броја 178-179

Добринка Кузмановић је добитник овогодишње награде за медијску писменост Драган Јањић

Добринка Кузмановић је добитник овогодишње награде за медијску писменост Драган Јањић, коју други пут по реду додељују новинска агенција Бета и Независно удружење новинара Србије. Текст Добринке Кузмановић под насловом Од „дигиталних урођеника до „дигиталних кретена“ – млади и дигитални јазови је објављен у часопису Култура број 176 у тематском поглављу Нове технологије, нови наративи и нови потрошачи које је уредио и приредио др Слободан Пенезић, члан редакције часописа Култура.

 

Објављен 176. број часописа Култура

Објављен је 176. број часописа Култура, у издању Завода за проучавање културног развитка, који за тему има Историјске и епске јунаке.

Прочитајте садржај 176. броја

Јавни панел ИСТОРИЈСКИ И ЕПСКИ ЈУНАЦИ

О тајним везама Зевса, Милоша Обилића и Капетана Америке

 

Нови велики панел који ће открити тајне везе Зевса, Милоша Обилића и Капетана Америке под називом „Историјски и епски јунаци” у организацији Запрокула одржаће се у уторак, 28. фебруара у 19 часова у Дому омладине Београда (сала АМЕРИКАНА).

Покренућемо значајне теме које окупирају јавност од давнина до савременог света – на који начин мотиви из прошлости промичу и улазе у данашњу културу. Да ли наш пантеон комуницира са глобалним? Историја и епика у свом антагонизму, откриће нам да ли је, и на који начин, Марко Краљевић мистификација Перуна, као и које савремене хероје данас мистификујемо.

Представићемо угледне ауторе из различитих области са намером да кроз разговор осветлимо културне рефлексије наших историјских и епских јунака и антијунака. Очекујемо да ће темат, као и јавни дијалог њиме покренут, бити важан допринос савременом приступу културе нашим правим и имагинарним јунацима, али и стваралачки освешћујућем суочавању са њима.

 

УЧЕСТВУЈУ:

Александар Петровић, Аца Селтик, фронтмен групе Ортодокс Келтс

Кристина Ђуковић, сценариста

Данијела Васић, Универзитет у Београду, Филолошки факултет

Павле Зелић, писац и филмски и стрип сценариста

Маријана Јелисавчић, Филозофски факултет у Новом Саду

МОДЕРАТОР: Борис Стојковски,  Универзитет у Новом Саду, Филозофски факултет

уредник темата „Историјски и епски јунаци“, часопис  КУЛТУРА (бр.174-175)

КУЛТУРА И ДИПЛОМАТИЈА У НОВОМ САДУ

Велики јавни панел под називом „Култура и дипломатија – Ново поглавље у организацији Запрокулa одржаће се у уторак, 7. марта у 18 часова у Галерији Матице српске у Новом Саду (Трг Галерија 1).

У години обележавања 55 година часописа Култура, Запрокул организује још један у низу јавних панела који су намењени широј публици, сада по први пут у Европској престоници културе Новом Саду. Јавни панел има за циљ покретање дијалога и унапређење истраживања културне дипломатије, као и да пробуди нове идеје код креатора спољнополитичких и културних стратегија, да се покрену нова истраживања као и јавна дискусија о питањима oдноса културе и дипломатије. Нове теме и актуелне погледе у области културе и дипломатије Запрокул је представио у 173. броју часописа КУЛТУРА.

Кроз призму историјског искуства, препорука из прошлости и са освртом на актуелне односе у спољној политици, учесници у овом панелу представиће различита разумевања културне дипломатије и њене примене. Овим јавним дијалогом у Галерији Матице српске, желимо да истакнемо значај културних институција у оснаживању културне дипломатије Србије. Истовремено, наша нaмера је да укажемо на улогу уметника и научника у дипломатским иницијативама и међународном позиционирању наше земље.

На панелу ће учествовати:

др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”

др Слободан Селинић, научни саветник, Институт за новију историју Србије

др Драган Траиловић, научни сарадник, Институт за политичке студије

Модератор: др Александра Колаковић, историчарка, виши научни сарадник, Институт за политичке студије, приређивач темата „Култура и дипломатија” у часопису Култура

Култура – часопис који помера границе

Најновији број часописа Култура, који за тему има Историјске и епске јунаке између историографије и литерарне фолклорне традиције промовисан је у Запрокулу, у пријатној и празничној атмосфери. Овај темат приредили су др Драгољуб Б. Перић и др Борис Стојковски, који су се водили узајамним односом историјске фактографије и епске интерпретације појединих биографија епских јунака и догађаја.

Публику је поздравио директор Запрокула Марко Крстић, истакавши задовољство што је ова занимљива тема пронашла своје место у часопису, и што публика пред почетак нове календарске године има прилику да се упозна са текстовима који доносе једну нову перспективу и виђење односа наше историје и мита.

Господин Стојковски један од уредника овог темата, овом приликом истакао је значај часописа Култура и његово дугогодишње померање граница у култури Србије. По његовом мишњењу синергија различитих мишљења стручњака изнетих у овом темату, доноси нам нове чињенице и податке о идентитету, нашој култури сећања и култури уопште. „Кроз овај број имате прилику да добијете слику читавог региона, па и шире, свих јужнословеских народа, њихове историје, мита, фоклористике…“

Слађана Илић, главна уредница часописа Култура и модераторка овог надахнутог разговора указала је, на самом крају, и на разнородне и инспиративне текстове у делу часописа под називом Истраживања, који могу бити занимљиви и упутни свима онима које на дубљем и искуственом нивоу интересују питања културе у свету и Србији.