„Културна траума је светски актуелна тема у оквиру друштвених наука, а наша земља у својој историји има неколико озбиљних историјских и културних траума почевши од ропства под Турцима до Јасеновца. Мислим да једино кроз културу можемо превазићи националне трауме”, рекао је познати социолог Слободан Антонић, данас на веома посећеној промоцији новог 172. броја часописа Култура за теорију и социологију културе и културну политику у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Запрокул).

Главна уредница Културе др Слађана Илић истакла је како је „теорија културне трауме од посебног значаја за разумевање наше културе. Нема превазилажења трауме, иза које стоји увек неко претрпљено зло, без суочавања с њом, без слободне расправе о њој и њеног уметничког обличења.”

Весна Тријић, истакнута књижевна критичарка се у у свом тексту „Српска књига и национална самосвест” осврнула на последице промена појма српска књига у књижевној историји од почетка 19. века до наших дана и начину како се културним инжењерингом дошло до тога да данас српску књижевност западни историчари књижевности читају као злочиначку.

О „Култури и националној трауми” у новом броју часописа Култура писали су угледни аутори из различитих области – културологије, науке о књижевности, антропологије, филозофије, психологије, социологије, медиологије – Бојан Јовановић, Слободан Антонић, Слободан Рељић, Светланa Шеатовић, Саша Радојчић, Предраг Петровић и други.