КУЛТУРА И ДИПЛОМАТИЈА У НОВОМ САДУ

Велики јавни панел под називом „Култура и дипломатија – Ново поглавље у организацији Запрокулa одржаће се у уторак, 7. марта у 18 часова у Галерији Матице српске у Новом Саду (Трг Галерија 1).

У години обележавања 55 година часописа Култура, Запрокул организује још један у низу јавних панела који су намењени широј публици, сада по први пут у Европској престоници културе Новом Саду. Јавни панел има за циљ покретање дијалога и унапређење истраживања културне дипломатије, као и да пробуди нове идеје код креатора спољнополитичких и културних стратегија, да се покрену нова истраживања као и јавна дискусија о питањима oдноса културе и дипломатије. Нове теме и актуелне погледе у области културе и дипломатије Запрокул је представио у 173. броју часописа КУЛТУРА.

Кроз призму историјског искуства, препорука из прошлости и са освртом на актуелне односе у спољној политици, учесници у овом панелу представиће различита разумевања културне дипломатије и њене примене. Овим јавним дијалогом у Галерији Матице српске, желимо да истакнемо значај културних институција у оснаживању културне дипломатије Србије. Истовремено, наша нaмера је да укажемо на улогу уметника и научника у дипломатским иницијативама и међународном позиционирању наше земље.

На панелу ће учествовати:

др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске

Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”

др Слободан Селинић, научни саветник, Институт за новију историју Србије

др Драган Траиловић, научни сарадник, Институт за политичке студије

Модератор: др Александра Колаковић, историчарка, виши научни сарадник, Институт за политичке студије, приређивач темата „Култура и дипломатија” у часопису Култура